Stacks Image 8

Det lange skovhus

Koltrasten bär på danska det förunderliga namnet solsort. Från min barndom minns jag en händelse som än idag då och då dyker upp i mina dagdrömmar: Cirka 10 km väster om stiftsstaden Maribo i riktning Nakskov finner man en för dessa jordbrukstrakter stor skog. Mitt emellan Rye sågverk och godset Kristiansæde ligger ett gammalt stråtaksbetäckt hus som än idag bär det poetiska namnet "Det lange skovhus". Min farfar, som då drev ett litet åkeri, hade ofta körningar ditut med vatten emedan egendomens brunn allt som oftast torkade ut. På den tiden tjänstgjorde huset som värdshus och det idylliska läget vid skogsbrynet lockade åtskilliga gäster. Jag tror jag var sex år - jag är inte säker men det var i varje fall innan skolhelvetet tog sin början. Att få följa med farfar i hans gamla Bedfordlastbil var det roligaste jag visste och djupa band oss emellan knöts på dessa uppdrag. Ofta sjöng farfar medan han körde och jag satt tyst brevid och njöt av det platta men frodiga och fruktbara lolländska landskapet genom Bedfordens vindrutor. Efter att vårt arbete var klart brukade värden i samband med betalningen bjuda på förfriskningar vilket innebar en "bajer" till farfar och en "sodavand" till mig. Ibland drog dessa förhandlingar ut på tiden och jag brukade gå ut i skogen en liten stund för att drömma och vara för mig själv. Det var försommar och skymning och jag satt på en stubbe med en citronläsk och försökte tala med träden. Plötsligt hördes en märklig melodi ur det inre av skogen: Jag blev djupt gripen och försökte lokalisera varifrån denna sång kom. Det började skymma alltmer och jag följde motståndslöst denna sång som tycktes komma långt bortifrån, men ändå nära, in i den farliga och förföriska skogen och plötsligt var jag omgiven av mäktiga och hotfulla bokträd. Skräcken grep mig och jag började ropa efter farfar. När han efter ett par minuter hade lokaliserat sin vilsegångne sonson började sången igen:
- Solsort, sade farfar och fortsatte: - Lyssna på denna sång, det är sommar...


Stacks Image 195

När vi besökte ”det lange skovhus” augusti 2002 huserade egendomen ett konstgalleri. När vi återvände 8 år senare, en regnig junidag
år 2010, var kåken i bedrövligt skick och senast vi hade vägarna förbi maj 2015 var ”det lange skovhus” i det närmaste en ruin. Sic transit gloria mundi.


Peter Hansen Donsö Juni 2004 rev. feb. 2017  • Stacks Image p18_n70269
  • Phone: +46730897650
    Address: Horsikavägen 2
    43082 Donsö
    Sweden