Stacks Image 8

Monsterhotellet på Rügen

Efter 3 timmars färjeresa från Trelleborg når man den gamla svenska besittningen, den vackra ön Rügen i Vorpommern i Tyskland. En dryg mil söder om den lilla anrika hamnstaden Saßnitz, bara ett stenkast från Östersjöns vågor, ligger världens största hotell. Den 2 x 2,3 km långa (inalles 4,6 km!) och 6 våningar höga huskroppen följer Prorabuktens kvartscirkel och skärmar effektivt av bukten från den lands- och järnväg som leder till den en gång i tiden så mondäna badorten Binz. Detta arkitektoniska monster byggdes åren 1936-39 på initiativ av den nazistiska friluftsorganisationen KDF (Kraft durch Freude). KDF-schäfern Robert Ley hade i samråd med führern himself kommit fram till att "folket" behövde havsluft och semester när dom inte trälade i vapenfabrikerna eller arbetade ihjäl sig på det ambitiösa autobahnprojektet. Kriget kom dock emellan och det hybrisartade hotellbygget, tänkt för 20.000 gäster per dygn, lämnades ofullbordat. 


Stacks Image 328
Stacks Image 331


Den nya diktatur som med benäget hjälp från Sovjetunionen tog över efter krigsslutet fullbordade detta vansinne och lät sina gränstrupper husera i byggnaden ända tills DDR-diktaturens fall 1990. Sedan dess har det med undantag för några smärre sektioner stått tomt. Att riva betongkolossen skulle enligt kostnadskalkylerna kosta mer än vad det skulle kosta att restaurera detta (o)charmiga missfoster.Man skulle p.g.a. materialets beskaffenhet (armerad tysk betong) bli tvungen att skära ner byggnaden. För en symbolisk D-mark (!) kunde eventuella spekulanter efter murfallet köpa hotellet, men ingen har visade tydligen något större intresse. Kanske berodde det på det omänskliga villkoret där köparen förband sig att renovera hela härligheten. 


Stacks Image 340
Stacks Image 343


Spån vänner emellan över en pava vin i vårt kök en eftermiddag i juli år 2002:
-Tänk vad enbart glödlamporna skulle gå på. Jag blir helt svettig - för att inte tala om sängkläderna som måste bytas varje dag. -Varje rum skall ha olika tapeter, det blir ju lite personligare då... -Och så har vi elförsörjningsbiten.., men vänta... Barsebäck skall ju snart läggas ner... dom kanske kan sälja av en reaktor för en billig penning? -Tänk dig in i rollen som vaktmästare... "Vi har just fått in en felanmälan om 2.197 glödlampor som måste bytas och så har vi stopp i 327 toaletter - oj vad svettig jag blir." 


Peter Hansen - Donsö 2002


Post Scriptum: Detta märkliga hotellbygge fann dock till sist en köpare med storslagna planer… mer om detta här
Donsö februari 2018


  • Stacks Image p18_n70269
  • Phone: +46730897650
    Address: Horsikavägen 2
    43082 Donsö
    Sweden